Welcome to slomariadal   Click to listen highlighted text! Welcome to slomariadal Powered By GSpeech

Website vertalen:

Contactgegevens

SLO Mariadal Hoegaarden
Klein Overlaar 3
3320 Hoegaarden

Tel : 016 / 76 54 97

Contactpersonen

 

Christel Godefridis
Directeur 

 

Line Vertongen
Assistent-directeur
Orthopedagoge

Brigitte Dermine
Assistent-directeur
Zorg en mentorschap scholengemeenschap Tumuli

 

Historiek

Het onderwijs

Onze school maakt deel uit van de school- en leefgemeenschap Mariadal te Hoegaarden. Er is ook een Vrije Basisschool en een school voor Aangepast Beroepsonderwijs (Buso).
In het totaal volgen er ongeveer 750 leerlingen les in Mariadal

Een kleine historiek

Tijdens het schooljaar 1962-1963 werden er voor de kinderen met leermoeilijkheden en moeilijklerende kinderen aparte klassen opgericht, verbonden aan de Oefenschool. Deze plannen werden uitgewerkt door de toenmalige directeur van de Katholieke Normaalschool Tienen (K.N.T.), E.H. G. Heylen, samen met August Lambrechts, schoolhoofd van de Oefenschool, in samenwerking met de andere vrije scholen van Tienen en gesteund door kanunnik Beckers, diocesaan inspecteur.

Op 9 september 1963 begon het B.L.O. (Buitengewoon Lager Onderwijs) met 14 leerlingen aan het schooljaar '63-'64. In het Immaculata-instituut was kanunnik  Beckers eveneens de promotor van het B.L.O. toen hij na lang aandringen verkreeg dat er een klas zou komen voor meisjes met leermoeilijkheden. Op 1 september 1963 startte men met een klas van 15 meisjes.

Wegens plaatsgebrek vertrok B.L.O.-Immaculata in 1970 naar Hoegaarden en B.L.O-K.N.T. volgde in 1973. Zo startte officieel op 1 september 1973 het B.L.O. Hoegaarden met niet minder dan 178 leerlingen, verdeeld over 14 klassen. Met het oog op de toekomst richtten ze onmiddellijk een vierde graad op die bestemd was voor leerlingen ouder dan 14 jaar. Op 1 oktober 1975 zaten er 200 leerlingen in 16 klassen.

Om deze groep nog beter te begeleiden werd de hulp ingeroepen van het P.M.S voor B.O. te Heverlee, dat onder leiding stond van de heer A. Dens. Dankzij deze samenwerking, de psychologische onderzoekingen en orthopedagogische aanpak, splitste de school zich op in 3 groepen:

  • type 1 : moeilijk lerende kinderen van 6 tot 13 jaar
  • type 8 : kinderen met leermoelijkheden van 6 tot 13 jaar
  • vierde graad : moeilijk lerende kinderen vanaf 12 jaar.

Tijdens het schooljaar '79-'80 werd de vierde graad omgevormd tot buitengewoon beroepsonderwijs. Hierdoor vergemakkelijkte de volledige integratie in het sociale leven en het arbeidsmilieu voor alle kinderen. 
De heer Jos Lambrechts, onderwijzer, verbonden aan het B.L.O. vanaf 1963 en directeur van de school sedert 1972, zorgde ervoor dat op 1 september 1986 het type 8 officieel erkend werd. Op 1 september 1991 werd de heer Jos Lambrechts opgevolgd door de heer Andre Vandevenne, onderwijzer, verbonden aan het B.L.O. sedert 1976. Ook hij doet zijn uiterste best om het B.L.O. tot verdere ontwikkeling te brengen.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech